Tipy na vianočné jedenie bez zbytočného odpadu. | MAT-obaly

MAT-obaly, s.r.o. je slovenský enviromentálne zodpovedný výrobca fólií a obalov z PE a recyklátor použitých obalov na Slovensku. Realizujeme, podporujeme a propagujeme aktivity na znižovanie tvorby odpadov.

V dnešnom príspevku sme pre Vás pripravili tipy, ako sa vyhnúť zbytočnému odpadu pri vianočnom jedení.

Počas Vianoc rastie aj množstvo odpadu.

Práve na Vianoce si chceme dopriať viac, a preto v tomto období aj viac nakupujeme. S rastúcou spotrebou rastie aj množstvo odpadu. Odhaduje sa, že počas vianočných sviatkov vyhodíme až dvojnásobné množstvo smetí v porovnaní s inými mesiacmi v roku. Takmer 50 % komunálneho odpadu tvorí bioodpad.

Patríme medzi najchudobnejších v Európskej únii, ale s jedlom plytváme najviac. Na Slovensku ročne vyprodukujeme odhadom 860 tisíc ton potravinového odpadu, čo predstavuje okolo 160 kg na obyvateľa. Slovensko stále nemá celistvé údaje o plytvaní obyvateľstva, čo predstavuje ďalšiu obrovskú prekážku v riešení tohto problému. Upozornila na to aj Európska únia.

Za najväčšie plytvanie s potravinami môžu domácnosti, zďaleka nie obchodné reťazce. Domácnostiam sa pripisuje viac ako polovica celkového potravinového odpadu. Neuveriteľných 82 kg na hlavu vyhadzujú ročne najmä obyvatelia bytov.

Hlavné príčiny plytvania jedlom.

Hlavnou príčinou je, že nakupujeme viac potravín ako dokážeme spotrebovať a nevieme ich ani správne skladovať.

A navyše. Ak už odpad z varenia a jedenia vytvoríme, skončí v komunálnom odpade. Pri biologicky rozložiteľnom odpade (BRO) má Slovensko najväčšie rezervy. Ten je najvýznamnejšou zložkou zmesového komunálneho odpadu, v závislosti od druhu zástavby a ročného obdobia tvorí až 50 % zmesového komunálneho odpadu.

Menej je niekedy viac.

Časy, keď gazdinky vypekali obrovské množstvá pečiva, ktoré nik nestíhal pojesť sú už dávno za nami. V dnešnej dobe je nielen moderné, ale kvôli stavu životného prostredia aj viac ako potrebné držať sa trendov minimalizmu a oslobodenia sa od zbytočného konzumu. A to isto privíta nielen vaša peňaženka, ale i vaše zdravie a štíhla línia. Tu je pár užitočných tipov:

  • Ak si sviatky nevieme predstaviť bez bohato prestretého stola, myslime na to, aby sa všetko jedlo zjedlo a aby nič z neho neskončilo v koši.
  • Čím menej priestoru máme na uskladnenie potravín, tým obozretnejšie by sme mali pristupovať k plánovaniu jedálneho lístka a nákupom.
  • Pred samotným nákupom si urobte zoznam a nakupujte len to, čo naozaj spotrebujete. Chýbajúci plán je totiž predzvesťou neorganizovaných a priveľkých nákupov.
  • Počas nákupov nakúpte len to, čo máte v zozname, nekupujte to, čo nepoznáte, pozor na potraviny v akcii a množstevné zľavy a nepanikárte kvôli zatvoreným obchodom.
  • Po príchode z nákupov potraviny správne uskladnite tak, aby ste mali prehľad, čo kde máte. V tomto momente určite oceníte miesto, ktoré ste si na potraviny pripravili pred nákupom.

Správne skladovanie potravín znižuje zbytočný odpad.

Plastové vrecká, potravinová fólia alebo plastové dózy pomáhajú dlhodobejšie uchovávaváť potraviny. Kompletnú ponuku nájdete aj v našom e-shope. Plastové obaly sú vhodné na potraviny, ktoré nepotrebujú "dýchať", ktoré chránime pred stratou alebo absorbovaním vlhkosti a ktoré chránime pred vzduchom a rôznymi pachmi.

Potraviny do chladničky ukladajte metódou “prvý dnu - prvý vont”. Potraviny, ktoré sú staršie a je treba ich spotrebovať skôr, umiestnite do prednej časti políc a čerstvo nakúpené potraviny prinesené z obchodu umiestnite do zadnej časti. Potraviny, ktorým sa blíži dátum spotreby, musia byť na viditeľnom mieste a po ruke, aby ste ich spotrebovali včas.

V chladničke by ste skladovať nemali: zemiaky, cibuľu, cesnak, paradajky, uhorky, nezrelé banány, citrusové ovocie, nezrelé avokádo a mango, neolúpaný ananás (naporcovaný a očistený už samozrejme vyžaduje umiestnenie v chladničke). Týmto potravinám vyhovuje skladovanie pri izbovej teplote, prípadne pobyt v chladnejšej špajzi. Chlad v chladničke im neprospieva, navyše v nej uberajú cenné miesto.

Konzumácia vianočného jedla bez zbytočného odpadu.

Nedojedené zvyšky jedla na tanieroch sú totiž vážnym adeptom na let do koša. Ako sa vyhnúť zvyškom jedla na tanieroch? Nakladajte si radšej menšie porcie. Ak ste v roli hostiteľa, nenakladajte svojim hosťom príliš veľké porcie, ktoré nebudú schopní zjesť. Ak ste hosťom, naložte si na taniere radšej menej. Väčšinu hostiteliek poteší, ak ich hostia poprosia o prídavok.

Vytriedenie zostatkov jedla.

Zostatky vareného jedla, potraviny živočíšneho pôvodu a pokazené potraviny vytrieďte do kuchynského odpadu, šupky z ovocia a zeleniny, škrupiny vajec, čajové vrecúška patria tiež do bioodpadu alebo do domácich kompostérov.

V ponuke e-hopu nájdete biokompostovateľné vrecká na kuchynský odpad.

Na záver. Najlepší odpad je ale ten, ktorý vôbec nevznikne – majme to na pamäti aj počas vianočných sviatkov. Vianoce predsa nie sú o tom, kto kúpi najviac darčekov, alebo bude mať najkrajšie vyzdobený stromček. Vianoce sú predovšetkým o spoločne strávených chvíľach s našimi blízkymi a rodinou.

MAT-obaly, s.r.o.

MAT-obaly, s.r.o. je slovenský enviromentálne zodpovedný výrobca fólií a obalov z PE a recyklátor použitých obalov na Slovensku. V rámci programu Udržateľná spotreba obalov podporuje a realizuje aktivity na

  • zníženie produkcie odpadov,
  • rozšírenie zberu a triedenia obalov,
  • podporu recyklácie použitých obalov
  • a používanie obalov z recyklovaných materiálov.